Check de verwarmingsketel

Een grondige check-up van je verwarmingsketel is nodig. Zeker als de winter voor de deur staat. De controle van je ketel is als een goed onderhouden auto. Die gaat ook langer mee! Enkele tips op een rijtje:

1 - Onderhoud

Verwarmingsketels moeten om de 2 jaar een professioneel onderhoud krijgen. Dreig je dit te vergeten? Laat de installateur een onderhoudscontract opmaken. Dan contacteert hij je. Handig, je hoeft je geen zorgen te maken!

2 - Vragen

Terwijl je installateur het onderhoud van je ketel voor zijn rekening neemt, kan je het volgende met hem overlopen:

- Wordt het sanitair warm water nog warm genoeg?

- Krijgt je de woning warm genoeg in de winter?

- Zijn de instellingen voor de verwarming nog goed?

Wist je dat je jouw verwarmingsinstallatie beter vervangt na 15 à 20 jaar? Het rendement daalt aanzienlijk en ondertussen zijn er ook betere installaties op de markt waar je geld mee uitspaart op het einde van de maand.

3 - Controleer de temperatuur van het sanitair warm water

Kijk dit zeker nog eens na. Een temperatuur van 45° is perfect. Stel dat het water is ingesteld op 65°C gaan de prestaties van je verwarmingsketel zienderogen achteruit.

4 - Kalkaanslag

Doorstroomtoestellen hebben wel eens last van kalk. Als deze zich vastzet rond bv. de warmtewisselaar kan je problemen krijgen. Misschien eens nadenken over een waterverzachter? Deze kan het probleem snel oplossen.

5 - Circulatiepomp  checken

Een circulatiepomp zorgt ervoor dat het verwarmingswater door de leidingen stroomt. Controleer of deze niet aan vervanging toe is. Nieuwe toestellen in vergelijking met oude activeren de pomp automatisch een keer per dag.

6 - Filter schoonmaken

Normaal wordt de filter in de verwarmingsketel gecontroleerd tijdens een onderhoud. Toch kan je zelf eens checken of er geen kleine deeltjes vuil tegen zitten, want deze kunnen het systeem ontregelen. Raadpleeg zeker de handleiding van je verwarmingsketel als je dit nog eens extra wilt schoonmaken.

7 - Hou een oogje in het zeil

Ook tijdens de winter kan je je ketel in de gaten houden. Een veel voorkomend probleem zijn drukschommelingen. Dit kan je controleren op het nanometertje naast je ketel. De normale druk bedraagt 1,5 of 1,6 bar. Bij grote schommelingen bel je best naar je installateur.

Labels
Aanmelden om een reactie achter te laten
Energie sparen wordt kinderspel