Duurzame oplossingen op elektriciteit

1. Investeer in zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een zeer interessante oplossing naar duurzaamheid en het verlagen van jouw energiefactuur. Uiteraard moet jouw dak oriëntatie en dak oppervlakte geschikt zijn voor dit soort installaties.

Thuisbatterij

Een thuisbatterij is een extra investering maar maakt het mogelijk om nog steeds van jouw opgewekte energie te genieten wanneer de zon niet meer schijnt. Tijdens een groot deel van het jaar bestaat de mogelijkheid dat je volledig onafhankelijk kan zijn van het elektriciteitsnetwerk.

2. Kies voor een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een duurzame oplossing voor het opwarmen van het sanitair water. De warmtepompboiler gebruikt omgevingslucht of buitenlucht om zijn energie op te wekken. Deze warmtepomptechniek zorgt ervoor dat het water tot 3 x goedkoper kan worden opgewarmd t.o.v. een klassiek systeem. Zeker in combinatie met zonnepanelen is een warmtepompboiler een zeer duurzame oplossing.

In het geval van buitenlucht dient men rekening te houden met 2 kanalen (aan- en afvoer) van diameter 160 mm die naar buiten gaan. De warmtepompboiler staat in dit geval best tegen of in de buurt van een buitenmuur.

Wanneer men kiest voor omgevingslucht moet de ruimte waar de warmtepompboiler staat minstens 30 m³ inhoud hebben.

Lees meer over de warmtepompboiler van Remeha Azorra Ace

Ook voor de investering in een warmtepompboiler kan je genieten van premie:

mijn verbouwpremie voor warmtepompboiler

3. Elektrische radiator voor in de badkamer

Wanneer u een centrale verwarming heeft met de kamerthermostaat in de woonkamer, dan bestaat de kans dat jouw badkamer niet altijd op de gewenste temperatuur is op de momenten dat jij het wenst.

Bij de renovatie van jouw badkamer heb je de gelegenheid hier iets aan te doen.

Wanneer je voor een elektrische badkamerradiator kiest kan deze ,onafhankelijk van de woning, jouw badkamer op de gevraagde temperatuur brengen op het moment dat jij het wenst. Dit is voordeliger dan het hele huis te blijven opwarmen omdat de badkamer nog niet op temperatuur is. Een extra voordeel met een Vasco badkamerradiator is dat er modellen beschikbaar zijn met een Boost-functie. Eenvoudig uitgelegd is dit een radiator met een ingebouwde warme lucht blazer. Voor korte opwarm momenten hoef je zelfs niet de hele radiator te laten opwarmen. Met deze booster heeft de badkamer binnen enkele minuten de gewenste temperatuur. Ideaal voor jouw dagelijkse korte badkamermomenten.

Ook wanneer de radiator wel op staat maar volledig bedekt is met handdoeken (weinig afgifte in de badkamer zelf), kan deze Boost functie een oplossing bieden.

Hou uiteraard rekening met de plaatsing van uw elektrische aansluiting in de badkamer.

Vasco elektrische radiatoren

4. Is een Hybride warmtepomp de oplossing voor jou ?

Een hybride warmtepomp is een combinatie tussen (meestal) een centrale verwarming en een warmtepomp. Een warmtepomp geeft een zeer gunstig rendement indien deze het cv-water niet hoger moet verwarmen dan 45-50°C. Echter bij renovatie is men niet altijd in staat om de woningisolatie zo aanzienlijk te verbeteren dat deze lage temperatuur voldoende is om enkel en alleen met een warmtepomp alles op te warmen. Ook is er vaak reeds een bestaand verwarmingssysteem (radiatoren) die destijds berekend en geselecteerd zijn op een hogere cv-watertemperatuur (75°C). Dan is het interessant om 2 systemen met elkaar te combineren (hybride) wanneer je in het bezit bent van (voldoende) zonnepanelen, de warmtepomp neemt dan de verwarming voor zijn rekening tijdens het voor- en najaar of zachte winterdagen en de klassieke aardgasketel tijdens de koudere dagen. Vaak zien we dat de warmtepomp dienst doet tijdens buitentemperaturen vanaf 15°C tot 5°C. Alles wat lager ligt dan 5°C wordt door de cv-ketel opgevangen.

Let op, een goede isolatie blijft de eerste prioriteit vooraleer over te schakelen naar dit systeem.

meer info , maak een afspraak met één van onze Engerie experts

Dynamische radiatoren in combinatie met (Hybride) warmtepomp

Zoals eerder vermeldt is een (hybride) warmtepomp een mogelijke oplossing binnen renovatie, maar lopen we tegen het feit aan dat de bestaande radiatoren niet correct gedimensioneerd zijn voor de lagere watertemperaturen van een warmtepomp. Dit kunnen we oplossen door de bestaande radiatoren te vervangen door dynamische radiatoren van Vasco. Deze Vasco radiatoren zijn namelijk voorzien met een geluidsarm ventilatorsysteem.

Waar traditionele radiatoren de ruimte niet verwarmd krijgt omdat de natuurlijke convectie (opstijgen van de warme lucht) wegvalt bij deze lagere watertemperatuur, zorgen dynamische radiatoren ervoor dat de warme lucht van 50°C die zich tussen de radiatorpanelen bevindt, alsnog de ruimte wordt ingestuwd.

Het extra vermogen dat deze radiatoren bekomen dankzij dit systeem is vaak voldoende om een renovatiewoning alsnog te verwarmen op een lagere watertemperatuur.

Vasco ventilo-convectoren

5. Kies voor een lucht/lucht warmtepomp (airco) voor een individuele verwarming

Ben je ook iemand die liever in een koele slaapkamer slaapt? Is centrale verwarming voor deze kamer dan wel van toepassing? Er zijn natuurlijk altijd van die momenten wanneer je toch deze ruimte wat wenst op te warmen(studerende kinderen, tijdens ziekte, …). Maar moet je dan voor die korte momenten wel centrale verwarming laten voorzien?

In combinatie met zonnepanelen zou een airco een perfecte oplossing kunnen zijn. Niet alleen heb je in de zomer een koele kamer, maar in de winter is deze ruimte op zeer korte tijd verwarmd op het moment dat jij het nodig hebt. Een airco verwarmd een kamer nog steeds tot 3 maal goedkoper dan een pure elektrische verwarming. Let er wel op dat de binnenunit boven het bed kan hangen zodat je niet in de rechtstreekse luchtstroom zit.

BLOG: Totale klimaatbeheersing met airco