Hou je woning winterwarm

19087

De koude wintermaanden staan weer voor de deur. Maar is je verwarmingsketel er wel klaar voor? Of sputtert hij al wat tegen en loop je straks het risico op een koude douche of een koele ontvangst als je thuiskomt? Nog een laatste wintercheck-up?

Wanneer je verwarmingstoestel vervangen?

Eerst dit: geen enkele verwarmingsketel gaat eeuwig mee. Gemiddeld mag je rekenen op zo’n 15 jaar voor een gasketel (mazoutketels houden het ongeveer 25 jaar uit). Gasketels van voor 2000 kan je zelfs beter meteen vervangen. In vergelijking met moderne gascondensatietoestellen verwarmen ze een stuk minder efficiënt en verbruiken ze 25 tot 35 procent meer energie. Reken maar dat je jaarlijks 200 tot 300 euro extra betaalt (en dan tellen we er de kosten voor het repareren van eventuele storingen niet bij). Oude ketels vervang je dus best door nieuwe modellen met een hoger rendement. Zo spaar jij niet alleen geld uit. Het milieu wordt er ook beter van dankzij de lagere CO2-uitstoot.

Oude ketels vervangen door nieuwe met hoog rendement.

Kies je voor mazout, gas of een warmtepomp?

Je hebt je cv-installatie altijd piekfijn onderhouden. Elke twee jaar heb je je gasketel laten controleren, je stookolietank jaarlijks. Maar toch is het tijd om uit te kijken naar iets nieuw. Dan is de vraag: welke verwarming kiezen? Een gouden tip: check eerst hoe energiezuinig je woning is. Het geeft geen zin te investeren in een duurzame verwarming als je huis niet goed geïsoleerd is.

Isolatie

Zit de isolatie snor, dan ligt de weg volledig open: ga je voor een condenserende verwarmingsketel, schakel je over van mazout op propaangas (vanaf 2021 mogen er in Vlaanderen geen stookolieketels meer geplaatst worden) of kies je voor hernieuwbare energie? In dat laatste geval installeer je beter een warmtepomp, want die haalt de energie gewoon uit de lucht (thermische warmte) of de bodem (geothermische warmte) en zet ze op een schone en zuinige manier om in een aangenaam warmtecomfort. Je hebt dan de keuze uit een lucht-lucht, lucht-water, water-water of bodem-water warmtepomp. Een warmtepomp kan zowel de centrale verwarming aansturen als sanitair warm water leveren, al is een warmtepompboiler dan misschien wel aangeraden.Zie je door de bomen het bos niet meer (o ja: houtkachels zijn trouwens niet verboden, maar moeten in de toekomst wel een stuk minder fijn stof uitstoten)? Wil je meer weten over warmtepompen, ook over de premies die je ervoor kan krijgen?

Enjoy Energy!

Kom langs in onze showrooms. Onze adviseurs leggen je graag uit hoe jij warm de winter doorkomt en kan genieten van een lage energiefactuur.

cup3

Volgende inspiratie

Recept voor cupcakes