Ventileren kun je leren

7

Ventileren moet je leren. Want zonder verse lucht in onze steeds beter geïsoleerde woningen worden we ziek. Vervuilde lucht die binnenshuis ontstaat en de woning niet kan verlaten, stapelt zich op en geeft bacteriën, ziektekiemen, microben en schimmels de kans om te groeien.

Isoleren is goed, ventileren moet

Af en toe een raam openzetten is niet de oplossing omwille van de grote energieverliezen en bovendien wordt een open raam te snel weer gesloten. Ventilatie mag dus zeker niet uit het oog verloren worden. Isoleren is goed, maar ventileren moet. Zo zorgt een goede natuurlijke ventilatie voor een gezonde woning en een gezond gezin. Ze bevordert het comfort en de prestaties van de bewoners, én voorkomt ziektes en fysieke ongemakken..

Ventilatie zorgt voor een gezond binnenklimaat voor de huisgenoten maar ook het huis zelf.

Waarom ventileren?

De lucht in uw huis wordt elke dag vervuild door ademen, zweten, koken, verbranding, … Zonder ventilatie in huis ontstaat snel een vuile en vochtige lucht in huis die veel ongemakken en gezondheidsproblemen kan veroorzaken: hoesten, hoofdpijn, verkoudheid en vermoeidheid. In huizen die vroeger gebouwd werden, gebeurde ventilatie vanzelf door deuren, ramen, kieren en spleten in muren en daken. Maar tegenwoordig moeten gebouwen steeds beter geïsoleerd zijn, daardoor is een ventilatiesysteem aan te raden.

VENTILATIE C - mechanische ventilatie

Dit systeem zuigt de vervuilde lucht af in ‘natte’ ruimtes zoals badkamer, keuken en toilet. De verse lucht komt binnen via luchtroosters boven de ramen in droge ruimtes zoals de woonkamer en slaapkamer. Via doorstroomopeningen gaat de lucht naar andere ruimtes.

Onze partner: Duco

•    Ideaal voor renovatieprojecten

•    Werkt in combinatie met hernieuwbare, duurzame warmtebronnen bv. Condensatieketels

•    Fluisterstille ventilatie

•    Eenvoudig te reinigen

VENTILATIE D - balansventilatie

De aan- en afzuiging van de lucht gebeurt volledig automatisch. Zowel in natte als in droge ruimtes gebeurt de afzuiging mechanisch. In dit systeem is warmteterugwinning mogelijk. Dit wil zeggen dat koude toegevoerde buitenlucht verwarmd wordt met de warme afgevoerde binnenlucht. Zo gaat er min mogelijk warmte verloren.

Onze partner: Duco

•    Maximale energiebesparing door warmteterugwinning

•    Fluisterstille ventilatie

•    Laag verbruik door energiebesparende ventilatoren

•    Aanzienlijke epb-reductie

DUCO - renovatie

Bij renovatie van de bestaande woning gaat veel aandacht naar isolatie en luchtdichtheid. Logisch, want ruim 70% van de gezinswoningen in Vlaanderen werden gebouwd voor 1970 en heel wat van die huizen heeft nog geen dak- of zoldervloerisolatie. Hoe luchtdichter een gerenoveerde woning echter wordt, hoe groter de nood aan ventilatie.

Voor de steeds groeiende renovatiemarkt heeft Duco met het Duco Reno System een compact en budgetvriendelijk Vraaggestuurd natuurlijk Ventilatiesysteem voorhanden dat werkt op basis van CO2- en/of vochtmetingen. Deze metingen gebeuren aan de hand van zeer snel en eenvoudig te installeren boxsensoren waardoor er geen bekabeling voor ruimtesensoren voorzien moet worden.

Dit maakt van het Duco Reno System de ideale oplossing voor energiezuinige ventilatie in de renovatiemarkt! Daarnaast is de uiterst stille werking van dit ventilatiesysteem een bijkomende sterke troef!

VASCO - nieuwbouw en renovatie

Bouw je een nieuwe woning of wil je verbouwen? Dan garandeert Vasco een gezond woonklimaat met een revolutionair ventilatiesysteem. De lucht in de woning wordt met dit systeem uiterst stil en op een energiezuinige manier ververst.

Vasco biedt twee systemen aan: het zogeheten C- en het D-systeem. Bij het C-systeem wordt verse lucht aangevoerd via roosters in muren of ramen, aangebracht in de droge ruimtes van het huis. De gebruikte binnenlucht wordt afgevoerd via luchtroosters of ventielen in de vochtige ruimtes.

Het D-systeem gaat een belangrijke stap verder. Het grote voordeel van een ventilatie D-systeem is warmterecuperatie. Dit systeem geeft warmte van de afgezogen binnenlucht af aan de aangezogen buitenlucht. Zo gaat er bijna geen warmte verloren! Dit heeft een belangrijk positief effect op het E-Peil van uw woning.

Vorige inspiratie

Zalig zen in de badkamer

Intersection 1@2x
Intersection 3@2x

Volgende inspiratie

Alles over de kraan